osCommerce Személyes beállítások  Kosár tartalma  Pénztár  
  Főoldal » Katalógus Személyes beállítások  |  Kosár tartalma  |  Pénztár   
Kategóriák
Információk
Szállítás és garancia
Az adatkezelésről
Külföldi vásárlóink figyelmébe
Tudnivalók
Tartásfokok és rövidítések
Partnereink
Elérhetőségeink
Gyorskeresés
 
Ide kell beírni a keresett cikk nevét.
Összetett keresés
Újdonságok tovább
Borsos Miklós: Ybl Miklós-díj / építészet
Borsos Miklós: Ybl Miklós-díj / építészet
14500Ft
Az Éremkedvelők Egyesülete megalakulásárólÉremkedvelők Egyesülete (ÉKE) érem- és plakettművészeti honlap


A magyar plakett- és érem-művészet föllendítésére a művészek és műbarátok egy csoportja életrevaló akciót indított meg. \"Éremkedvelők Egyesülete\" címmel egyletet alapítanak, amely a maga tagjai s csakis ezek számára évenként egy egy plakettet vagy művészi érmet készíttet egy az egyesület által kijelölt művészszel. Az előttünk fekvő alapszabály-tervezet szerint a tagok lehetnek alapítók 1500 korona lefizetésével, vagy pártolók évi 50 koronával, vagy rendes tagok évi 12 koronával. A két utóbbi kategóriánál a tagok három évre kötik le magukat. Az egyesület legfeljebb 150 tagot számlálhat, az egyes plakettek és érmek tehát csupán ily számban készülhetnek, miáltal azok ritkaság-becse is fokozódik. E kötelezettséggel szemben az alapító-tagok élethossziglan, a pártolók pedig tagságuk tartama alatt évenként egy-egy ezüstérmet vagy plakettet kapnak, a rendes tagok ugyanezt bronzban. A terv egészséges, kivitele aligha ütközik különösebb nehézségbe. Hatása pedig bizonyára felette kedvezni fog frissen föllendült plakett-művészetünknek, amely csak azért nem fejlődhetik eléggé, mert közönségünk érthetetlen egykedvűséget tanúsít a művészet e bájos technikájával szemben. Mennyi pénzt költenek nálunk egyletek és társaságok, ünnepi bizottságok és hivatalos fórumok a művészietlen jubiláris emléktárgyakra, díszoklevelekre, kitüntetésekre és jutalmakra, rég unott kelyhek, bijouk stb. formájában versenydíjakra, holott mindezek helyét sokkalta nagyobb benső értékkel a plakettnek és művészi éremnek kellene elfoglalnia. A tervbe vett egyesület talán nemcsak a tagjai számára megrendelt művekkel, hanem példájával is kedvet kelthet közönségünkben e finom technika ápolására.

forrás: Lyka Károly, Művészet - 1905
Megalakult az ÉKE - Éremkedvelők Egylete

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének keretében 2005. november 29-én tartotta alakuló ülését a MÉE Éremkedvelők Egylete, rövidített nevén MÉE-ÉKE.
Az új numizmatikai csoport 30 alapító taggal kezdte meg működését és célja azonos az 1905-ben alapított ÉKE (Éremkedvelők Egyesülete) célkitűzéseivel.

A száz évvel ezelőtt alapított ÉKE sokat tett a magyar éremművészet fejlesztéséért és hazai, valamint nemzetközi megismertetéséért.

Az ÉKE évente a tagok által fizetett tagdíjért tagi illetményként egy-egy számozott érmet adott tagjainak, melyeket a legnevesebb magyar művészek készítettek. Az ÉKE érmei ma numizmatikai ritkaságok, s legtöbbjük a legszebb magyar érmek közé tartozik. Ilyenek a teljesség igénye nélkül:

Beck Ö.Fülöp „Petőfi” és „Mikes Kelemen” érme
Telcs Ede „Anyaság”, „Boszorkány”, „Hadba vonulók” érme, ill. plakettje
Berán Lajos „Kőrösi Csoma Sándor”, valamint „Erosz” c. érme
Reményi József „Kalotaszeg”, „Auróra”
Moiret Ödön „Szent György” és „Dürer” c. éremművészeti alkotása

Az ÉKE kiadványaként jelent meg dr. Huszár Lajos és dr. Procopius Béla „Medaillen und Plakettenkunst in Ungarn” c. német nyelvű katalógusa, melynek nagy része volt abban, hogy a magyar éremművészet a XX. Század első felében világhírűvé vált.

Az ÉKE - mely a II. Világháború után megszűnt -, munkáját kívánja folytatni a most megalakult ÉKE.
Az ÉKE-nek az lehet a tagja, aki a MÉE-nek is tagja, s vállalja az évi - jelenleg - 25.000 Ft tagdíj megfizetését és segíteni kívánja az Egylet céljainak megvalósulását.
Ezért évente egy-egy, magyar éremművész által készített, számozott érmet kap tagi illetményként.
A tagi illetményként készíttetett érmet csak a tagok kapják, az kereskedelmi forgalomba nem kerül.

Összejöveteleinket – a nyári szünet kivételével – általában minden hó első hétfőjén tartjuk 16-18h között, a Magyar Numizmatikai Társulat 1085 Budapest, Csepreghy u. 4. sz. alatti helységében. Legközelebbi összejöveteleink március 6-án, április 3-án és május 8-án lesznek megtartva.

Terveink között szerepel továbbá
- Az éremművészek és a gyűjtők közötti közvetlen és rendszeres kapcsolat megteremtése
- A magyar éremművészet népszerűsítése érdekében előadásokat és kiállításokat szervezünk, melyeken általában egy-egy éremművész alkotásait ismertetjük
- Éremművészettel foglalkozó kiadványokat és publikációkat kívánunk megjelentetni és a Huszár-Procopius ismert katalógusának kiegészítését tervezzük, stb

Várjuk az éremkedvelők, gyűjtők, valamint éremművészek csatlakozását és szívesen látjuk az érdeklődőket havi összejöveteleinken is.Budapest, 2006. január


Az ÉKE
A cikkhez kapcsolódó termékek
Berán Lajos: gróf Batthyány Vilmos ÉKE 1926


Bevásárlókosár tovább
0 cikk
Kérdése vagy ajánlata van?
06-30-293-0517
Hívható H-P: 10.00-18.00 óra között


email:numizmatika@gyujtokboltja.hu

Legkedveltebb termékek
01.Veress D. Csaba: A balatoni csata - 1944-1945
02.Militaria - Történelmi ismertterjesztő kiadvány
03.Magyar Futár - válogatott cikkek 1941-1944
04.Seres Tóth Dezső: Rádiós voltam a Donnál
05.Józsa Béla: Egyetemisták az ostromgyűrűben
06.Török Benjámin: Háborús emlékek - Bombázók, csatarepülők 1940-45
07.Józsa Béla: Tigrisek az Ardennekben - 1944. december
08.Kadosa Árpád: Viszontlátásra, hadnagy úr!
09.Veress D. Csaba: Magyarország hadikrónikája 1944-1945 - 2 kötet!
10.Erdélyi főhadipénztár váltójegy tervezete 1849
Nyelvek
Magyar English

Pénznemek
Hírlevél
 
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
FIGYELEM!

A numizmatikai webáruházban található, önkényuralmi jelképeket ábrázoló darabok kizárólag gyűjteményi célból vannak fent!
Az numizmatikai webáruház üzemeltetője elhatárolódik minden fajta szélsőséges eszmétől, amelyek ezen történelmi jelképekhez kapcsolódnak!

Az érmebolt folyamatosan vásárol a numizmatika teljes tárgykörébe tartozó régiségeket:
arany és ezüst magyar és külföldi régi pénzeket (forgalmi fémpénzeket, papírpénzeket, emlékpénzeket, minta bankjegyeket is), részvényeket, kötvényeket, zálogleveleket, sorsjegyeket, mindenféle polgári és katonai jelvényeket és kitüntetéseket, papírrégiségeket, kinevezési és adományozási okiratokat, kisebb militaria felszerelési tárgyakat, a klasszikus és modern éremművészet alkotásait, érmeket, plaketteket, díjérmeket, kisplasztikákat, szobrokat, kapcsolódó szakirodalmat, katalógusokat és történelmi könyveket, illetve a gyűjteményekhez kapcsolódó kiegészítő éremgyűjtő kellékeket.

Teljes gyűjtemények, hagyatékok felmérése, arany és ezüst pénz, érmék felvásárlása az érmeboltban készpénzért!
Gyűjtőkboltja.hu numizmatikai webáruház és üzlet: régipénz - érme - MÉE - Magyar Éremgyűjtők és Érmegyűjtők Egyesülete emlékérmek - fémpénz - papírpénz - bankjegy - emlékpénz - emlékérem - történelmi értékpapír - részvény - kötvény - záloglevél - sorsjegy - jelvény - kitüntetés - éremművész - plakett - díjérem - kisplasztika - szakkönyv - katalógus - könyv - Leuchtturm érmetároló - album - gulden - korona - pengő - forint - fillér - érem bolt - érembolt - régiség - adás - vétel - csere - 200 forint - Kossuth 5 forint
Éremkedvelők Egyesülete ÉKE éremművészet és plakettművészet


©2004 Tárhelyszolgáltatónk: Code to Market Kft., 3519 Miskolc, Trencséni utca 3.
Üzemeltető: Gyűjtőkboltja.hu - Numizmatika és éremművészet felsőfokon - partnerünk a Nudelman Numizmatika Kft., budapesti érmebolt - érembolt és numizmatikus szaküzlet Budapesten