osCommerce Személyes beállítások  Kosár tartalma  Pénztár  
  Főoldal » Katalógus » Külföldi vásárlóink figyelmébe Személyes beállítások  |  Kosár tartalma  |  Pénztár   
Kategóriák
Információk
Szállítás és garancia
Az adatkezelésről
Külföldi vásárlóink figyelmébe
Tudnivalók
Tartásfokok és rövidítések
Partnereink
Elérhetőségeink
Gyorskeresés
 
Ide kell beírni a keresett cikk nevét.
Összetett keresés
Újdonságok tovább
Szabó Iván: Medgyessy Ferenc / Turáni lovas
Szabó Iván: Medgyessy Ferenc / Turáni lovas
12000Ft
Külföldi vásárlóink figyelmébe Külföldi vásárlóink figyelmébe
A kulturális örökség védelmérol szóló törvény értelmében 2004. május 1-jétol Magyarországon is alkalmazni kell - a magyar jogszabályok mellett - az Európai Unió vonatkozó eloírásait. A kétféle szabályozás egymással összhangban van, egymást kiegészítik.
Ennek megfeleloen Magyarország területérol 50 évnél régebbi mutárgy az EU csatlakozást követoen is akár az EU területén kívülre, akár más EU tagállamba is csak engedéllyel viheto ki!
 
 
Kiviteli engedélyköteles tárgyak köre

Kizárólag a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével lehet az ország területérol kivinni azokat a kulturális javakat, melyek:
 
a) a - jogszabály szerint - levéltári iratanyagnak, maradandó értéku magániratnak vagy irategyüttesnek minosülnek, továbbá
b) 50 évnél régebbiek,
c) a muzeális intézmények és levéltárak nyilvántartásában szerepelnek,
d) a könyvtárakban muzeális dokumentumként orzik,
e) védetté lettek nyilvánítva.

Kulturális javak körébe tartozik: az élettelen és élo természet keletkezésének, fejlodésének, az emberiség, a magyar nemzet, Magyarország történelmének kiemelkedo és jellemzo tárgyi, képi, hangrögzített, írásos emlékei és egyéb bizonyítékai, valamint a muvészeti alkotások.
A kulturális javakra kiadott kiviteli engedély nem mentesít az esetleg más jogszabályokban eloírt engedélyezési eljárások alól.
 
 
Nem engedélyköteles kulturális javak kivitele

Kérelemre a Hivatal a meghatározott nyomtatványon igazolja, hogy a kivinni szándékozott tárgy nem tartozik az engedélyköteles javak körébe. (Az igazolás iránti kérelem szabályai megegyeznek a kiviteli engedélykérelem szabályaival.)
 
 
Magyarország területérol végleges kiviteli tilalom alá eso tárgyak köre
 
A végleges kiviteli tilalom alá eso kulturális javak köre kiterjed:

a) a muzeális intézményekben és a levéltárakban - valamint a könyvtárakban muzeális dokumentumként - orzött kulturális javakra;
b) védetté nyilvánított tárgyakra;
c) a miniszter által kiviteli tilalom alá sorolt tárgyakra;
d) a Magyarország területérol származó régészeti leletekre;
e) a muemlékek, valamint a kulturális javak alkotórészeire, tartozékaira;
f) a kiemelkedo kulturális értéket képviselo ásványtani és oslénytani leletekre.
 
Fontos megjegyezni, hogy a Magyarországon védetté nyilvánított mutárgyak véglegesen továbbra sem vihetok ki az ország területérol (más EU tagállamba sem!), valamint az EU-s szabályozás értelmében a más tagállamokban kiviteli tilalom alá eso mutárgyak sem kaphatnak kiviteli engedélyt.


A kivitelre vonatkozó szabályok megsértése a kulturális javakra vonatkozó szabályok megsértése örökségvédelmi bírságot (Kövtv. 82-85.§), ill. bünteto szankciókat (Btk. 216/B. §) vonhat maga után.
 
 
 
Fontos tudni, hogy a kulturális örökségvédelmi hatóság 10 000 forinttól 250 millió forintig terjedo örökségvédelmi bírsággal is sújthatja az engedély nélküli kivitelt.
Ezen túlmenoen, aki kulturális javak körébe tartozó és kiviteli engedélyhez kötött tárgyat engedély nélkül külföldre juttat, vagy a kiviteli engedély kereteit túllépi buncselekményt követ el (a tényállás elnevezése: visszaélés kulturális javakkal buntette), és akár három évig terjedo szabadságvesztéssel is büntetheto!
 
Folytatás


Bevásárlókosár tovább
0 cikk
Kérdése vagy ajánlata van?
06-30-293-0517
Hívható H-P: 10.00-18.00 óra között


email:numizmatika@gyujtokboltja.hu

Legkedveltebb termékek
01.Magyar Nemzeti Bank részvény 100 aranykorona 1924
02.Dunántúli HÉV törzsrészvény 100 forint 1891 (SVK-CRO)
03.Államadóssági kötvény Erdélyi Nyereménykölcsön 100 pengő 1941
04.Államadóssági kötvény Erdélyi Nyereménykölcsön 200 pengő 1941
05.Budapest-Tiszai Vasút elsőbbségi részvény 200 korona 1908
06.Erzsébet királyné Sanatorium Sorsjegykölcsön 5 korona 1904
07.Államadóssági kötvény Erdélyi Nyereménykölcsön 50 pengő 1941
08.Belgium kötvény 1000 frank 1935 - Antwerpen
09.Élet Irodalmi és Nyomda Részvénytársaság 200 korona 1911
10.Első Dunavidéki Takarékpénztár 50 pengő 1930 Kiskőrös
Nyelvek
Magyar English

Pénznemek
Hírlevél
 
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
FIGYELEM!

A numizmatikai webáruházban található, önkényuralmi jelképeket ábrázoló darabok kizárólag gyűjteményi célból vannak fent!
Az numizmatikai webáruház üzemeltetője elhatárolódik minden fajta szélsőséges eszmétől, amelyek ezen történelmi jelképekhez kapcsolódnak!

Az érmebolt folyamatosan vásárol a numizmatika teljes tárgykörébe tartozó régiségeket:
arany és ezüst magyar és külföldi régi pénzeket (forgalmi fémpénzeket, papírpénzeket, emlékpénzeket, minta bankjegyeket is), részvényeket, kötvényeket, zálogleveleket, sorsjegyeket, mindenféle polgári és katonai jelvényeket és kitüntetéseket, papírrégiségeket, kinevezési és adományozási okiratokat, kisebb militaria felszerelési tárgyakat, a klasszikus és modern éremművészet alkotásait, érmeket, plaketteket, díjérmeket, kisplasztikákat, szobrokat, kapcsolódó szakirodalmat, katalógusokat és történelmi könyveket, illetve a gyűjteményekhez kapcsolódó kiegészítő éremgyűjtő kellékeket.

Teljes gyűjtemények, hagyatékok felmérése, arany és ezüst pénz, érmék felvásárlása az érmeboltban készpénzért!
Gyűjtőkboltja.hu numizmatikai webáruház és üzlet: régipénz - érme - MÉE - Magyar Éremgyűjtők és Érmegyűjtők Egyesülete emlékérmek - fémpénz - papírpénz - bankjegy - emlékpénz - emlékérem - történelmi értékpapír - részvény - kötvény - záloglevél - sorsjegy - jelvény - kitüntetés - éremművész - plakett - díjérem - kisplasztika - szakkönyv - katalógus - könyv - Leuchtturm érmetároló - album - gulden - korona - pengő - forint - fillér - érem bolt - érembolt - régiség - adás - vétel - csere - 200 forint - Kossuth 5 forint
Éremkedvelők Egyesülete ÉKE éremművészet és plakettművészet


©2004 Tárhelyszolgáltatónk: Rackhost Zrt., 6722 Szeged, Tisza Lajos körút 41.
Üzemeltető: Gyűjtőkboltja.hu - Numizmatika és éremművészet felsőfokon - partnerünk a Pannonia Terra Numizmatika, budapesti érmebolt - érembolt és numizmatikus szaküzlet Budapesten